EIA & ISDE Subsidie

subsidie

EIA & ISDE subsidie

Profiteer ook van een subsidie als jij van plan te investeren in CO2-reductie, energiezuinige technieken en/of duurzame energie? De overheid heeft namelijk  EIA of ISDE subsidie mogelijkheden op duurzame systemen.

Energie-investeringsaftrek (EIA) is voor ondernemers. (niet voor particulier) 
Ga jij als ondernemer investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Ja? Dan kunt met deze EIA-regeling gemiddeld 11% belastingvoordeel behalen bovenop een lagere energierekening.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)-regeling.
Met deze regeling kunnen particulieren maar ook zakelijke gebruikers een subsidie krijgen bij de aankoop van warmtepompen en/of zonneboilers, die energie besparen en de CO2-uitstoot terugdringen.

Op deze pagina hebben wij het grootste deel over het aanvragen van een EIA of een ISDE subsidie samengevat

EIA-Subsidie

De EIA-subsidie is speciaal voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. Let op deze regeling is niet voor particulieren.

De Energie-Investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee de overheid ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je gebruik maakt van de EIA-regeling heb jij als ondernemer dubbel voordeel. Als eerste gaan de energiekosten omlaag en als tweede je betaalt minder belasting.

Wat is het voordeel?

Deze regeling biedt ondernemers direct een financieel voordeel als ze investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie. Bovendien mag je naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2022 is er een budget van € 149 miljoen beschikbaar gesteld.

Wat zijn de voorwaarden?

Je komt in aanmerking voor de EIA subsidie als de investering in een bedrijfsmiddel voldoet aan de volgende voorwaarden. 

 1. Ten eerste het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 2. Ten tweede mag het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt zijn.
 3. Ten derde mag je niet voor hetzelfde bedrijfsmiddel een energie-investeringsaftrek even als een milieu-investeringsaftrek krijgen.
 4. Als vierde dat je ondernemer bent in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).
 5. Als vijfde mag het meldingsbedrag niet meer dan €126 miljoen per bedrijf per kalenderjaar zijn.
 6. En indien nodig levert u een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten.
 7. En als laatste kun je eenvoudig via deze link de energielijst downloaden. Door middel van deze lijst kun je gelijk controleren of het systeem in aanmerking komt voor subsidie.

In de Energielijst vindt je ook terug welke bedrijfsmiddelen in ieder geval in aanmerking komen voor de EIA.

Daarnaast komen in aanmerking voor de EIA:

 • Bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en een algemene besparingsnorm halen.
 • Ook de kosten van een energieadvies, onder bepaalde voorwaarden.

Hieronder staat hoe je gebruik maakt van deze regeling?

 • Je dient echter wel binnen 3 maanden na dat de investering is gedaan een melding te maken bij het RVO.nl.
 • Heb je de melding gedaan dan ontvang je hiervan een ontvangstbevestiging. Stop deze bevestiging bij je boekhouding want deze moet je goed bewaren.
 • Daarnaast geef je de energie-investeringsaftrek aan op jouw aangifte. Daarna beslist uiteindelijk de Belastingdienst over de aangifte die eventueel wordt ondersteund door een advies van RVO.nl.

Meer informatie?

Meer weten over welke kosten wel of niet in aanmerking komen zoals aanschaf, voortbrengingskosten, aanpassing aan bestaande bedrijfsmiddelen, voorwaarden advieskosten ect.? Klik dan op deze link.

ISDE-Subsidie

Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)-regeling kunnen bovendien zowel particulieren als zakelijke gebruikers een subsidie krijgen. Dus ben jij van plan een warmtepompen en/of zonneboilers aan te schaffen? Om die reden wil de overheid Nederlanders stimuleren zodat we duurzamere energie gaan gebruiken. Met de bedoeling dat we meer energie besparen en de CO2-uitstoot terug dringen.

Elk jaar wordt er een nieuw budget beschikbaar gesteld. Voor 2022 is dat als volgt opgedeeld. Als eerste is er € 228 miljoen budget beschikbaar gesteld voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet.

Als tweede is er een budget beschikbaar gesteld van 30 miljoen voor kleinschalig windturbines en zonnepanelen. Deze regeling is echter wel verschillend omdat een woningeigenaar of zakelijke gebruiker aan andere voorwaarde moet voldoen.

Als woningeigenaar klikt je hier voor meer informatie
Ben je een zakelijke gebruiker klik je hier voor meer informatie.
Als fabrikant, leverancier, bouw en installatie bedrijf klik je hier voor meer informatie.

Apparatenlijst

De overheid heeft hiervoor een apparatenlijst opgesteld zodat jij gemakkelijk kunt zien of het systeem in aanmerking komt voor subsidie. Bovendien is de meest recente versie van deze lijst altijd terugvinden op www.rvo.nl en wordt deze lijst regelmatig geupdate door het RVO met nieuwe types en merken. Ook staat in deze lijst het indicatief subsidiebedrag per apparaat.

Ready to Transform Your Climate?

Ons professioneel team staat klaar om jouw te voorzien van alle informatie die je 
nodig hebt voor een lekker verkoelend klimaat in de zomer en een behaaglijk klimaat als de dagen kouder worden. Zowel bedrijfsmatig als particulier. 

Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte.

Openingstijden