WTW unit

Gezonde schone &
frisse lucht

WTW-Unit:

Een Gezonde, Schone & Frisse Omgeving.

Voor onze gezondheid is het belangrijk om een ruimte goed te ventileren. Voldoende zuurstof en verse lucht zijn immers onze basisbehoeften!

Sinds dat Covid onze maatschappij beïnvloedt is gezonde en verse lucht toevoer in gebouwen een nog groter van belang. Daarnaast weten we ook dat bij ventilatie via open ramen of door enkel lucht af te zuigen met een ventilator er veel energie verloren gaat.

Behalve dat dit tocht klachten en hoge energiekosten geeft. Heeft het ook een negatieve invloed op het Energielabel van het pand. Dit is eenvoudig op te lossen door een WTW-unit te plaatsen. 

De WTW-units (warmteterugwinning) ventileren namelijk de ruimtes op een energie-efficiënte manier. Daarnaast zijn ze ook nog eens milieubewust en uitgerust met filters waardoor er extra zuivere en schone lucht binnen komt.

WTW-unit

De WTW wisselaar (warmteterugwinning) kan het energieverlies en de schommelingen van de kamertemperatuur als gevolg van het ventilatieproces aanzienlijk verminderen. De efficiëntie van de temperatuuruitwisseling is meer dan 74% en de efficiëntie van de enthalpie-wisselaar is meer dan 76%.

De werking van een WTW-unit

WTW-units geleiden de aangezogen koude buitenlucht via een geavanceerde enthalpie-warmtewisselaar langs afgezogen warme binnen lucht. Met behulp van een cellulose-warmtewisselaar vindt daarbij een uitwisseling van warmte en vocht plaats. Deze afgezogen lucht wordt afgekoeld door de aangezogen lucht, krimpt, en staat vocht af. De aangezogen buitenlucht onttrekt warmte aan de afgezogen binnen lucht, waardoor deze lucht expandeert en vocht opneemt.

Bovendien is de temperatuur van de ingebrachte verse lucht altijd aangenaam. Daardoor is er ook geen verwarmingsinstallatie nodig voor het verwarmen van de ruimtes. Dat bespaart energie en verhoogt het comfort ook omdat de luchtvochtigheid altijd op pijl blijft en dus nooit te laag zal zijn. Concentratieproblemen, zere ogen en droge lippen behoren hiermee tot het verleden.

Doordat de aan- en afgezogen lucht in tegenstroom is gezet. Werkt deze unit uiterst efficiënt en kan tot wel 88% van de energiebehoefte terugwinnen. Bijkomend voordeel van de vochtuitwisseling is dat er geen condenswaterafvoer nodig is. En dankzij de fijnmazigheid van het cellulose wordt het vocht wel door laten. Maar komen de vieze geurtjes niet in de verse lucht terecht door de langere molecuulstructuur. Deze vieze geurtjes gaan gelijk door de afvoer naar buiten. 

WTW-unit

Kenmerken van de WTW-unit

De hoogwaardige DC-ventilatormotoren zorgen voor betrouwbare prestaties en een lange levensduur. De warmteterugwinning heeft een compact ontwerp met lage inbouwhoogtes. Daarnaast is deze unit eenvoudig te bedienen. Wanneer de WTW units combineert met een VRF-systeem kunt je alles centraal regelen via een centrale bediening of een gebouwbeheersysteem. Met de door Eurovent gemeten geluidsniveaus behoort de warmteterugwinning-unit tot de stilste die er op de markt is te verkrijgen.

WTW-unit

Werking standen van een WTW-Unit

 • Warmte uitwisseling stand (Heat recovery):
  De stroom van inkomende en uitgaande lucht passeren elkaar via de warmtewisselaar. Hierdoor is de warmteoverdracht tussen de twee kanalen mogelijk. Tijdens de zomerdagen is de binnenkomende lucht gekoeld door de afgevoerde koelere binnen lucht. En in de winter wordt deze binnenkomende lucht opgewarmd.
 • Koel stand (Bypass):
  Deze kan gebruikt worden wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. De toevoer- en afvoerventilator draaien op de dezelfde snelheid. Maar de luchtstromen passeren elkaar niet waardoor de ingeblazen lucht koeler blijft. Dan de afgezogen lucht en de ruimte dus afkoelt.
 • Automatische stand (Auto):
  De controller kiest zelf de warmte uitwisselingstand of de koelen bypass stand. Dit gebeurt op basis van de temperatuurverschillen tussen buiten en binnen. Beide ventilatoren draaien op lage snelheid.
 • Lucht toevoer stand (Supply):
  De toevoerventilator draait sneller dan afvoerventilator, wanneer meer verse lucht een vereiste is.
 • Lucht afvoer stand (Exhaust):
  De afvoerventilator draait sneller dan de toevoerventilator wanneer er hoeveelheden lucht dienen te worden afgevoerd.

Filters voor een schone binnen lucht

De unit zijn standaard voorzien van een F7 & M5 filter. 

 • Het F7 filter beschermt je naast grof stof ook tegen fijnstof en pollen, ook wel pollenfilters genoemd.
 • Het M5 filter beschermt ook tegen (stof)deeltjes die je niet met het blote oog kunt zien.

Hierdoor is niet alleen een schone en zuivere lucht gecreëerd. Het dient ook gelijk om de warmtewisselaar te beschermen tegen vuil. Daarnaast wordt niet alleen de aangezogen lucht maar ook de afgezogen lucht wordt gefilterd.

Bovendien voldoen beide filters aan de EU-norm voor luchtfilters.

WTW-unit Co2 schema

CO₂ Sensor

Standaard voorzien van een CO₂ sensor. De CO₂ sensor regelt automatisch de ventilatorsnelheid op basis van verschillende CO₂ concentraties. Zie afbeelding voor meer details. Belangrijk voor de luchtkwaliteit is de hoeveelheid CO₂, waarbij een hoge concentratie betekent dat de lucht vervuild is.

Nog meer voordelen van de WTW-unit

 • De unit heeft een zeer laag geluidsniveau.
 • Lage gebruikerskosten (TCO).
 • Brede capaciteit range van 200 t/m 2000 m³/h.
 • De filters zijn reinigbaar met een stofzuiger of met water.
 • Het hoogste rendement van de markt met rendementen tot 88%.
 • Automatische filter melding wanneer de filters gereinigd moeten worden.
 • Gratis koeling via de By-pass mode wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur.
 • Energie Investering Aftrek belastingvoordeel van 11% mogelijk voor winstbelasting plichtige bedrijven.
 • Standaard voorzien van een M5 filter beschermt tegen (stof)deeltjes die je niet met het blote oog kunt zien.
 • Standaard voorzien van een F7 filter beschermt je naast grof stof ook tegen fijnstof en pollen, ook wel pollenfilters genoemd.
 • Voorzien van een CO₂ sensor. regelt automatisch de ventilatorsnelheid op basis van verschillende CO2-concentraties.
 • Geen condenswaterafvoer nodig dankzij de warmteovergang van de nieuwe warmtewisselaar. (behalve model 1500 en 2000)
 • Verschillende bediening- standen; Automatisch, Koelen By-pass, Warmteterugwinning, Lucht toevoeren en Lucht afvoeren.
 • In combinatie met een Midea VRF Warmtepomp systeem voor koelen en verwarmen is er centrale bediening mogelijk. Ook is het dan mogelijk om alles via gebouwbeheer systemen te regelen.
 • 5 jaar garantie op onderdelen.

EIA regeling

De WTW units komen in aanmerking voor de Energie Investering Aftrek belastingvoordeel!

Dit dient vooraf geverifieerd te worden bij www.rvo.nl/eia. Prins Technics BV is niet verantwoordelijk voor de goedkeuring en uitkering van de EIA. 
De Energie Investering Aftrek is een fiscale regeling voor ondernemers om het investeren in een energiezuinige ventilatiesysteem aantrekkelijk te maken.

Van deze totale investeringskosten voor de WTW installatie mag maar liefst 45% van de fiscale winst worden afgetrokken.
Het netto fiscale winst bedrag bedraagt dan ongeveer 11% van de totale investeringskosten.
Let op! De EIA aanvraag moet binnen 3 maanden na opdracht ingediend zijn!.

Interesse gewekt?

Neem contact op met onze adviseur.
Hij zal samen met jou bekijken wat de beste oplossing is voor uw pand. 

Openingstijden